1 Kasım 2013 Cuma

Yamaha Ténéré

Teknolojinin gelişmesi, dünya ekonomisinin savaşlardan sonra bir nebze olsun rahatlaması, gelişen şartlarla beraber insanoğlunun maceraya yeklen açması sebebiyle, Yamaha 1976 yılında çok amaçlı enduro sınıfı bir motor yapmaya karar verdi ve model kodu olarak XT harflarini seçti. Bu ilk XT 500cc hacminde bir motora sahipti ve bilhassa Avrupa'da oldukça yankı uyandırdı.

Paris-Dakar'ın Paris-Dakar olduğu yıllarda markalar ve ülkeler arasındaki rekaber, en az sürücüler arasındanki rekaber kadar sıcaktı. 1983 yılına gelindiğinde Yamaha Fransa XT500 konsepti üzerine yeni sayılabilecek, ama yine XT kodunu kullanan bir motor konsepti sunmaya başladı ve bu kod adının yanına da bir de Ténéré kelimesini ekledi. Ténéré, Sahara çölünün güneyinde kalan Nijer ve Çad'ı da kapsayan bir alana yayılan çölün Fransızca'daki adı aslında. Ve bu yıldan sonra uzunca bir zaman Paris-Dakar Yamaha Ténéré'lerin dominesi ile sonuçlandı.

1983'ten bugüne kadar da Ténéré'ler çeşitli modifiyelerle veya tamamen yenilenerek günümüze kadar üretildi.
Günümüzde XT660Z Ténéré ve XT1200Z Super Ténéré adı altında iki ayrı Ténéré macera severlere sunulmaya devam etmektedir.

Ténéré 660

Ténéré 1200

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder